Доставка и плащане

Доставка и плащане

 

За доставка на своите продукти от електронния магазин, фирма "Даксон ЕТ използва услугите на куриерска компания  'ЕКОНТ ЕКСПРЕС'. Поръчките се изпълняват за срок от 1-3 работни дни в зависимост от локацията на адреса за получаване на пратката.

Информация и приемане на поръчки се изпълнява от 9 ч. до 16 ч. всеки работен ден от понеделник до петък. Заявките постъпили след обявеното време се обработват на следващия работен ден. При нужда, след като при нас постъпи заявка от Вас, че искате да закупите даден модел, ние ще Ви се обадим, за да доуточним всички подробности за вашата заявка.

Пратката, която Ви изпращаме е с наложен платеж, което означава, че Вие заплащате стойността на избрания артикул плюс куриерската услуга при предаването й от куриера.

Ако все пак имате запитвания можете да ни пишете на електронната ни поща: athleticshoesbg@gmail.com или да се обадите на посочените на сайта телефони.

* Цената за доставка до посочен от Вас личен адрес се изчислява автоматично след въвеждането му на страницата за поръчка според цените на куриера;
* Цената за доставка до офис на Еконт в цялата страната - 4.50 лв.;
* При покупка на стойност над 80.00 лв. доставката е безплатна за  територията на България!
* По e-mail или телефон ще бъдете уведомени кога е изпратена поръчката Ви;
* Доставката се извършва с куриер от 9.00 до 17.30 часа, събота до 13.30 часа;
* Проверка на поръчки се извършва от 10:00 до 17:00 часа;                                                                                                                                       * Доставка с опция за преглед и връщане – не се предлага;
* При връщане и подмяна на стока, поради несъответствие на номер на обувките или друга причина която не е по вина на фирмата, транспорта и в двете посоки е за сметка на купувача.

Според  закона за защита на потребителите и правилата за търговия, потребителят има право на рекламация при:
• констатирани липси
• дефекти на стоката
• несъответствие с обявената търговска марка
В срок от 14 работни дни след получаване на стоката, клиентът има право да я върне или замени, съгласно законодателството на Република България от Закона за Защита на Потребителя (Чл. 50. (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 41 от 2007 г., доп., бр. 27 от 2013 г., изм., бр. 61 от 2014 г. , в сила от 25.07.2014 г.), като са спазени следните условия:
• Запазен добър търговски вид (стоката не е скъсана, надраскана, носена)
• Не са налице повреди, причинени от неправилна употреба
• Запазена оригинална опаковка, консумативи и аксесоари, в случай, че е имало включени такива
• Транспортните разходи за връщане на стока са за сметка на клиента
При предявяване на рекламация потребителят може да претендира за:
• възстановяване на заплатената сума
• заменяне на стоката с нова
• отбив от цената